Čím rašelina prospívá

Rašelina a slatina jsou významným přírodním léčivým zdrojem ve smyslu zákona č. 164/2001 Sb., o přírodních léčivých zdrojích, zdrojích přírodních minerálních vod, přírodních léčebných lázních a lázeňských místech. V balneoprocedurách se používají buď lokálně ve formě teplých obkladů a zábalů, nebo ve formě celotělových nebo částečných koupelí o teplotě 37 až 38 °C. Jejich působením dochází k postupnému a rovnoměrnému prohřátí organismu, zlepšení pohyblivosti, uvolnění svalového napětí a aktivaci imunitního systém. Při použití rašelinových koupelí a tampónů se využívá kromě tepelného působení i látek obsažených v rašelině, zejména jejího antiseptického a adstringentního účinku.

Humolitové koupele se používaly již ve starém Řecku. Ve střední Evropě se používají již více než 200 let zejména pro léčbu artritidy a gynekologických potíží. V roce 1820 byly (v Evropě) poprvé zavedeny humolitové koupele celého těla. Intenzivní studium biochemických vlastností rašeliny a slatiny začalo ve druhé polovině minulého století. Některé léčebné výsledky byly vysvětlovány především reabsorpčním účinkem různých látek. Byla zahájena výroba humolitových výtažků a výluhů, které se používaly jako přísady do koupelí. Postupně tak bylo prakticky ověřeno, že léčba pomocí těchto produktů z balneologické rašeliny, resp. slatiny dosahuje impozantních výsledků. Současné humolitové balneopřípravky se používají u celé řady různých onemocnění a sportovních zranění v mnoha oborech od dermatologie až po kosmetiku.

V lékařských aplikacích využíváme především tyto funkce balneologické rašeliny a slatiny:

  • antimikrobiální
  • antibakteriální
  • adstringentní
  • antipruritickou (protisvědivé)
  • antineoplastickou (proti nádorovému bujení)
  • resorpční
  • detoxikační

Peloidy se využívají zejména při léčebných zábalech, koupelích a obkladech při bolestech svalů, kloubů i páteře, chronických zánětech, artróze či vertebrogenních syndromech, celulitidě, duševním napětí, v kosmetice. Mají bakteriostatické, čisticí a regenerační účinky.

Balneologickou rašelinu (nebo slatinu) lze používat jako podpůrný prostředek při syndromech svalového přetížení při sportu, pracovním zatížení, degenerativních procesech pohybového ústrojí, kožních problémech, při poruchách látkové výměny organismu.

Přírodní látky obsažené v humolitech mají zároveň také blahodárné účinky kosmetické – křemík, zinek, hořčík a rostlinné enzymy působí hydratačně, regeneračně, vitalizačně, přispívají k restrukturalizaci a „omlazování“ pokožky. Zpomalují tvorbu vrásek a oddalují stárnutí pleti. Huminové látky mírní projevy podrážděné a svědící pokožky, zároveň také posilují její ochranný kyselý plášť. Tělo se tak lépe brání zárodkům nemocí a stává se odolnějším.

Používat rašelinu i slatinu můžeme jak v pozitivním tepelném režimu +45 °C, tak i v negativním režimu +14 °C (chladová aplikace) a kryorežimu +1,7 až 4,4 °C.

V současnosti se humolity používají ve formě zábalu, koupele a pozornost se soustředí také na vnitřní užívání výtažků z rašeliny, či jejich uplatnění jako součást kosmetických přípravků díky bakteriostatickým, čistícím a regeneračním účinkům.  

Jejich předností je výborná schopnost udržet poměrně dlouhou dobu stálou teplotu, čehož se využívá zejména při léčebných zábalech, koupelích a obkladech. Během zábalů a obkladů se totiž přenáší teplo do tkání v ošetřovaném místě a zvyšuje se jejich prokrvení a zároveň se do nich uvolňují léčivé minerální látky, na které je rašelina a slatina opravdu bohatá. Tato skutečnost pak napomáhá zmírnit bolesti svalů, kloubů i páteře, pozitivní účinky má rovněž při jejich chronických zánětech, artróze či vertebrogenních syndromech.

Při terapeutické aplikaci se rovněž uplatňuje příznivý účinek komplexu huminových kyselin.

Indikací slatinných koupelí resp. zábalů jsou téměř všechna běžná onemocnění hybného aparátu, například artridaartrózybolestivé syndromy páteře i kosterních svalů a stavy po kloubních náhradách a v předoperační přípravě před plánovanou kloubní náhradou.

Úprava humolitů

Před vlastním použitím se musí vytěžená rašelina nebo  slatina upravit. Odstraní se hrubé příměsi, směs se rozdrtí na malé částečky, a nakonec dochází k přidání vody a zahřátí na určitou teplotu (37 – 39 °C). Připravená hmota se poté používá ve formě slatinného zábalu, nebo po přidání další vody ve formě slatinné koupele.

Rašelinový či slatinný zábal či koupel trvá většinou 15 až 20 minut. Po osprchování následuje suchý ovin těla a odpočinek v klidném prostředí po dobu zpravidla 15 až 20 minut.
Koupel působí rovnoměrné prohřívání organismu. V případě, že není možné u pacienta absolvovat rašelinovou nebo slatinnou koupel, podává se humolitový zábal; přičemž léčebný účinek je obdobný jako u koupele.

Účinky rašelinových i slatinných procedur jsou podobně jako u bahna též tepelné. Je to dáno fyzikálními vlastnostmi humolitů, které mají vysokou akumulační schopnost udržet teplo (oproti vodě 7 – 8x vyšší), proto během procedury minimálně vychládá. Organismus se v ní prohřívá pomalejším, šetrnějším způsobem, zato však intenzivněji. Následný ovin dobu zahřátí těla prodlužuje. Toto zahřátí způsobuje zvýšené prokrvení tkání i celého organismu, uvolnění svalového napětí, zmenšení bolesti. Kromě tohoto analgetického a regeneračního účinku má aplikace rašelinových a slatinných koupelí a zábalů i protizánětlivý a antibakteriální účinek.

POZOR! Při použití našich rašelinových koupelí dbejte na následující:
Před použitím konzultujte s ohledem na Váš zdravotní stav vhodnost použití rašelinových koupelí se svým ošetřujícím lékařem. Rašelinové koupele nepoužívejte, pokud máte výrazně vysoký krevní tlak, srdeční potíže, otevřené rány, jste těhotná, trpíte vážným onemocněním oběhové soustavy, nádorovým onemocněním, reumatismem v akutním stádiu, akutní infekcí, horečkou nebo těžkou depresí. První koupele mohou občas přechodně zesílit příznaky Vašich obtíží. Jedná se zpravidla o pozitivní přirozený proces a příznak účinnosti rašelinové koupele na Vaše obtíže, a proto není potřeba koupele přerušit.